Visjon og strategi
Fraa Kirkevekstboka skrevet i 1995:
Ha forventninger!
En rekke kirkevekstartikler og -bøker har tatt opp spørsmål omkring bruk av ulike metoder for planlegging og styring. Uttrykk som visjon, mål og strategi forekommer hyppig. Noe upresist kan en si at disse begrepene retter seg mot metoden eller planleggingsformen som man mener bør brukes for å oppnå vekst. Jeg vil i dette kapittelet se litt nærmere på en del av de tankene som ofte trekkes fram.
Den planleggings- eller styringformen som anbefales kan gå under betegnelsen målstyring, eller mer presist, mål-middel-rasjonelle styringsmodeller. Det understrekes at man bør utforme visjon og formulere mål for virksomheten samt evaluere resultatene. Ikke sjeldent har disse tankene blitt introdusert i kirkelige sammenhenger av konsulenter med erfaring fra næringslivet. Jeg har selv de siste årene gjort forsøk med slike plan- og styringsprinsipper i kommunesektoren. Resultatene fra min og andres forskning de siste årene i og utenfor offentlig sektor, i Norge og andre deler av verden, gir ikke grunn til overdreven tro på virkningen av slike prinsipper[i]. Likevel tror jeg enkelte sider ved styringsformen er nødvendig og fornuftig. Dessuten setter Bibelen enkelte av sidene ved denne tenkningen inn i en åndelig dimensjon.
Visjon
Flere har forsøkt å forklare hva visjon er. I ledelseslitteraturen defineres ofte visjon som et mentalt bilde av en framtidig ønsket situasjon for organisasjonen. Hensikten med å ha en slik visjon er å skape retning for utviklingen av organisasjonen og motivasjon til innsats. George Barna mener også at visjon innebærer et ønske om forandring. "Visjoner dreier seg aldri om vedlikehold av status quo"[ii].
Visjon er dessuten egentlig et bibelsk begrep[iii]. Visjoner var drivkraften for en rekke sentrale skikkelser i Bibelen. Paulus var f.eks. drevet av visjonen om å bringe evangeliet til hedningefolkene ved å etablere menigheter på de ulike stedene han besøkte. Nehemja brøt på samme måte som Paulus med en respektert og konfortabel livssituasjon for å utføre det "Gud hadde lagt han på sinne å utføre" (Neh. 2,12). Moses var også drevet av en visjon om å føre Israel-folket tilbake til sitt hjemmland.
En rekke andre eksempler fra Bibelen kunne også trekkes fram. Visjon blir på denne bakgrunn ikke bare et mentalt bilde, men "en refleksjon av hva Gud ønsker å utføre gjennom deg for å bygge hans rike"[iv]. Det blir m.a.o. noe mer enn et teknisk begrep fra en ledelsesteori.
Det finns flere eksempler på visjoner som har vært drivkraften bak norske menigheter og forsamlinger. Jeg har formulert tre eksempler. De er ikke presise sitater fra bestemte menigheter. Årsaken til det er bl.a. at de ofte ikke er skriftlig formulert. Likevel er de brukt i en noenlunde tilsvarende form i Norge.
Menigheten Nytt Liv ønskere å vinne rusmisbrukere i byen for Kristus, føre dem ut av misbruket og gjøre dem til menneskefiskere i sin tidligere omgangskrets.
Heia menighet ønsker å vinne kirkefremmede familier i boligområdet Heia Terasse for Kristus.
Menigheten Visjon ønsker å nå tilflyttede studenter for å bevare de kristne fra frafall og for å vinne nye for Kristus.
Visjonsbegrensere
De fleste pastorer har en eller annen visjon for sitt arbeid som de kan artikulere, men visjonene er ofte for begrensede. De inneholder ubevisste forutsetninger som gjør dem snevre. Det kan føre til at mange menigheter ikke når sitt fulle potensiale. Lederne er "blitt akvarievoktere snarere enn fiskere på dypt vann"[v].
Kjennskap til hva som kan begrense utviklingen av en visjon for menigheten, kan redusere effekten av begrensningene. Der er derfor viktig å identifisere slike forhold[vi]. For det første konsentrerer mange ledere seg bare om å løse problemene som til enhver tid dukker opp. Det er selvfølgelig viktig og nødvendig. Imidlertid kan dette skape en nærsynthet som gjør at en ikke ser de mulighetene som utvikles i omgivelsene.
For det andre uttrykker pastorer fra tid til annen at de har mer enn nok å gjøre. Dette betyr ofte at pastoren er trøtt og ser for seg ei framtid med mindre å gjøre. Denne holdningen vil kvele en eventuell vekstvisjon. I beste fall vil ønsket bli å ta bedre hånd om de som allerede tilhørere menigheten. Det pastoren trenger i en slik situasjon er ofte avlastning. Ansettelse av sekretær, administrator, en pastor til og eller økt konsentrasjon om opplæring av frivillige medarbeidere, kan være mulige svar på et slikt problem.
En tredje visjonsbegrenser kan være andre pastorer og menigheter. Virksomheten i andre menigheter kan skape forbilder og gi utfordrende impulser. Når det imidlertid skjer lite i menighetslivet i et område, kan dette begrense den enkelte pastors og menighets visjoner. Standarden blir å gjøre det like bra som de andre menighetene i området eller i eget kirkesamfunn.
Mange menighetsmedlemmer og -ledere, iallfall i frikirkene, mener at en "skikkelig" menighet må ha eget bygg og en pastor på full tid. Mye av undervisningen som er gitt til pastorer gjennom utdanning, konferanser og mer uformelle sammenkomster, tar ofte utgangspunkt i slike menigheter. Dette skaper mentale barrierer for utviklingen av visjoner og strategier som kan få menigheten til å vokse utover dette nivået.
For etablerte menigheter kan også historien skape barrierer for visjonsutviklingen. Menigheten kan f.eks. ha hatt en "gullalder" med vekkelse og fulle hus bak seg. Ledere som ble med i menighetsarbeidet i denne tiden, vil ofte være opptatt av å finne tilbake til den samme formen som preget "gullalderen". Dette kan hindre utviklingen av en visjon som er tilpasset den tiden menigheten lever i nå.
Usunne visjoner
Selv om jeg tror at det normale blant norske pastorer er en for begrenset visjon, er det imidlertid også på sin plass å gi en liten advarsel. Richard W. Dortch er blant dem som har erfart konsekvensene av at ledere utvikler visjoner som ikke er gitt dem av Gud.
Dortch var leder for Jimmy Bakkers virksomhet i USA. Han har over et år i fengsel bak seg. I tillegg har han gjennomført de disiplinære reaksjonene som hans kirkesamfunn[vii] påla ham. Han har nå fått tilbake sine rettigheter til å tjenestegjøre i samfunnet.
Dortch mener at enkelte "visjonære drømmere" har en tendens til å oppføre seg som om de var de eneste viktige arbeiderne i Guds rike. "Når ting ikke går slik de ønsker, betrakter de anstrengelsene som feilslåtte. Når deres ideelle bilde blir ødelagt... anklager de først sine brødre, så Gud, og til slutt blir de desperate anklagere av seg selv."[viii]Visjoner kan dessuten skape en usunn stolthet.
For å unngå at visjoner utvikler seg på en usunn måte er det nødvendig for lederne å søke råd hos andre mennesker allerede når visjonen er i formingsfasen. Bekreftelse fra andre mennesker på at man er på rett spor er vanligvis viktig. Å involvere andre mennesker i visjonen kan også bidra til å skape en gruppe mennesker som en kan stå til regnskap for. Slike relasjoner er viktig fordi de fører til at også lederen må underordne seg noen.
Generell åpenhet om visjonen kan dessuten hindre at den utvikler seg på en usunn måte. Det er også nødvendig å være villig til å innrømme det når man opplever at visjonen, eller deler av den, ikke var riktig.
For å vurdere en visjon bør en se på dens omfang. Er visjonen av et helt urimelig omfang kan det være et signal om at noe er galt. Slike visjoner utelukker ofte bidrag fra andre kristne grupperinger. "Å si at Gud har kalt meg personlig til å vinne Oslo er ikke rimelig. Gud bruker ikke bare meg, men også andre til å gjøre jobben." Vilje til å vente på Herrens tidspunkt er også viktig. "Mine største feiltakelser i livet har ikke skjedd fordi jeg ikke klarte å holde følge med Guds planer for mitt liv. Mine feiltakelser er forårsaket av at jeg har gått foran Gud."[ix]
Samtidig kan man ikke forvente at alle vil gi sin tilslutning til en modig visjon. Det vil derfor ofte være nødvendig å handle i tro selv om man møter motstand. En må m.a.o. foreta en avveining mellom det å ta hensyn til kritiske røster og det å følge sin visjon. Dortch påpeker i denne sammenheng at han både frykter ledere som bare hører på "Gud" og ledere som bare hører på mennesker[x] .
Velger man å realisere visjonen, til tross for motstand, er det særlig viktig at man hele tiden gransker egne motiver. Det kan dessuten ofte være fornuftig å prøve ut idéene i noe mindre skala. Det kan skape større fortrolighet med visjonen og gjøre det enklere å sette den ut i full skala.
Hva er en strategi?
Betydningen av begrepet strategi varierer etter fagområde og hvilken kilde man refererer til. Generelt kan man si at strategi dreier seg om valg av virkemidler for å nå virksomhetens visjon.
En strategi bør både rette seg mot eksterne og interne forhold[xi]. I en menighet vil de eksterne forholdene dreier seg om hvilke tilbud og hvilken form man velger samt hvilke grupper man vil forsøke å nå. De interne forholdene vil dreie seg om menighetens evne til å skape de ønskede tilbudene og nå de valgte målgruppene. Viktige spørsmål vil her være om organisasjonen har en form som fremmer visjonen, om lederutviklingen gir forventede resultater, om ledernes evner og utrustning tilfredstiller menighetens behov og om styringsformen støtter opp om visjonen.
Å utforme en strategi vil altså handle om å utforme en organisasjon som kan skape et tilbud med en form som gjør at menigheten når de valgte målgrupper.
Med utgangspunkt i visjonen om nå kirkefremmede familier i det nye boligområdet Heia Terasse (se ovenfor) har Sentrumsmenigheten valgt følgende strategi:
Motivere menighetsmedlemmer fra Heia Terasse til å plante en menighet i området
Motivere disse til å bygge relasjoner til kirkefremmede med tanke på å invitere dem til en framtidig gudstjeneste på stedet
Sette igang en systematisk bønnetjeneste i Sentrumsmenigheten for den framtidige satsingen og utvikle en bønnegruppe i Heia Terasse som ber regelmessig for den framtidige menighetsplantingen.
Ved hjelp av Sentrumsmenighetens ressurser og menighetsmedlemmer fra Heia Terasse vil det fra første september 1996 tilbys:
en ukentlig gudstjeneste med en moderne form (moderne musikk, drama og relevant forkynnelse) for søkende i boligområdets grendehus
søndagskole og barnepass under gudstjenesten
husgrupper som skal bidra til omsorg og åndelig utvikling for de som søker til den nye menigheten.
Mål
Begrepene visjon, strategi og mål brukes ofte om hverandre. Betydningen er også overlappende. Jeg tror likevel det er fornuftig å forbeholde bruken av visjon til de overordnede målene for hele virksomheten, altså for de store linjer. Begrepet mål brukes da for mindre deler av organisasjonen og er mer kortsiktige og i større grad rettet mot den daglige virksomheten. Målene vil derfor vanligvis bli knyttet til realiseringen av menighetens strategi. Nå innebærer ikke dette at visjoner ikke kan være knyttet til en bestemt del av organisasjonen. Slike visjoner bør imidlertid også angå hovedlinjer for denne delen. Dessuten bør man ikke ha et for stivbent forhold til de begrepene som brukes. Det kan lett føre til at strategiutviklingen ender i en diskusjon av begreper.
Et eksempel kan illustrere forholdet mellom visjon strategi og mål. En visjon kan f.eks. være å bevare tilflyttede studenter som er kristne og vinne nye studenter for Kristus. Strategien kan være å forsøke å etablere en menighet med en møteform som er tilpasset denne gruppen. Et aktuelt mål for den nye menigheten kan være at minst 2000 studenter skal få en personlig innbydelse til det første møtet.
Eksempler på mål for den nye menigheten i Heia Terasse:
1. Mål for motiveringen til å plante en menighet i Heia Terasse:
skape entusiasme i Sentrumsmenigheten for menighetsplantingen
skape en gruppe på 6 til 10 voksne medlemmer i Sentrumsmenigheten fra Heia Terasse som ønsker å etablere en menighet i sitt boligområde
2. Mål for bønnetjenesten for den nye menigheten:
rekruttere 50 personer i Sentrumsmenigheten som hver dag i to år ber for menighetsplantingen
rekruttere to smågrupper i Sentrumsmenigheten som i hver samling i to år ber for de personene som skal delta eller som deltar i menighetsplantingen
3. Målet for gudstjenestene i Heia Terasse er at:
20 prosent av de kirkefremmede fra området som deltar på en gudstjeneste blir regelmessige deltakere
5 prosent av befolkningen i området i løpet av 2 år blir ansvarlige menighetsmedlemmer
2 av de 5 prosentene skal være kirkefremmede.
Hva kjennetegner gode mål? For det første bør de være konkrete slik at det er mulig å undersøke om de oppnås. Samtidig er det viktig å unngå at oppmerksomheten bare blir rettet mot områder som det er enkelt å måle resultatene av. Vær derfor nøye med at det formuleres mål på de viktigste områder av virksomheten og ikke bare på de områder som er lett å måle. Dette vil medføre at det av og til må legges mye arbeid i formuleringene for at de skal bli konkrete. Et annet krav til gode mål er at de er utfordrende slik at medarbeiderne får noe å strekke seg etter. Samtidig må de ikke være uoppnåelige slik at de skaper oppgitthet.
Kritikk mot bruk av mål
Dels med bakgrunn i kritikken av bruk av mål, har noen ledere for store menigheter understreket at de ikke formulerer mål. Dette gjelder f.eks. Jack Hayford, seniorpastor i pinsemenigheten "Church on the Way" i California med over 8000 medlemmer. Hans kritikk er imdlertid først og fremst rettet mot at man kan slutte å høre på Den Hellige Ånds ledelse og isteden stole på menneskelige teknikker for ledelse. Som han selv sier[xii]: "Min hensikt er ikke å underslå målstyring, men å gå imot tendensen til å ende opp i naturalisme - til å tilstrebe hellige mål ved kun menneskelige virkemidler."
Også Bill Hybles, lederen av USAs største menighet, Willow Creek Community Church, sier til bladet Visjon[xiii] at menigheten aldri har satt tallmessige mål. Planlegging og evaluering av arbeidet i ledermøtene dreier seg om det bibelsk fungerende fellesskapet og ikke om formulering av mål.
Til tross for denne understrekningen framgår det tydelig at det ligger en klar visjon og strategi bak hans arbeide. Han til og med polemiserer mot manglende bevissthet om målrettet virksomhet i mange menigheter. "For saken er, slik jeg har observert det, at de fleste menigheter ikke har klar, enkel forståelse av hvorfor de gjør det de gjør. De repeterer bare forrige uke igjen denne uken."[xiv] Menigheten han startet og leder har derimot en klar visjon for arbeidet.
Denne kritikken kan synes paradoksal fordi disse lederne kritiserer bruk av målformuleringer samtidig som de selv har meget klare visjoner for sine egne menigheter. Likevel tror jeg de berører noe viktig.
Formulering av visjon og mål uten lydhørhet til hva Den Hellige Ånd ønsker, vil lett føre til aktivitet uten innhold. En overdreven bruk av målformulering kan også virke kunstig. Dessuten vil effekten av slike formuleringer sannsynligvis være begrenset. Dette er imidlertid ikke et argument mot at en sterk bevissthet om visjon er viktig, men mot en overdreven tro på og bruk av en ledelsesteknikk.
Visjons- og strategiutvikling
Spørsmålet er så hvordan man skal utforme visjoner, strategier og mål. I litteraturen gis det mange ulike svar på dette spørsmålet. Skillet synes å gå på hvilken grad av målstyring som anbefales[xv]. Høy grad av målstyring innebærer at man legger vekt på å utvikle en helhetlig plan med presise mål for hele organisasjonen og for hver enkelt del av den. Det gis klare prosedyreregler for hvordan prosessen for utvikling av visjoner, strategier og mål (heretter strategiprosessen) skal legges opp. Dessuten legges det stor vekt på å utforme bestemte dokumenter. Analyser av omgivelsene og organisasjonen blir også svært viktig.
I nyere strategilitteratur er disse kravene dempet en del og man konsentrer seg mer om organisatoriske og atferdsmessige sider ved visjons- og strategiutviklingen. Dessuten anbefales det at organisasjonen konsentrerer seg om de områder hvor det er størst behov for omstilling.
Hvordan den enkelte menighet utformer denne strategiprosessen er selvfølgelig avhengig av mange forhold som for eksempel tradisjon og styringsstruktur. Det er viktig at man hvert år drøfter om målene med de ulike aktivitetene nås, eller om visjoner, strategier eller mål må endres. En viss grad av systematikk i strategiprosessen er derfor viktig og kan bidra til å skape en mer målrettet virksomhet.
Når prosessen utformes er det viktig å forstå nødvendigheten av at visjoner, strategier og mål blir hele menighetens "eiendom". Det er nødvendig for å skape engasjement. Engasjerte ledere og medarbeidere kan gi nyttig informasjon og mange konstruktive idéer. Pastor eller noen få ledere kan heller ikke realisere visjonene, strategiene og målene alene. Et utstrakt samarbeid mellom ledere og medarbeidere er nødvendig. Hvis ikke vil resultatet av strategiarbeidet i beste fall forbli fine tanker.
En måte å engasjere mennesker på er å la dem delta i beslutningsprosessen. Jeg mener at iallfall pastor, eldsteråd, menighetsstyre og ledere for de største virkegrenene bør involveres i strategiprosessen. Hele menigheten bør eventuelt kun delta i tilknytning til vedtak av årsbudsjett og semesterplaner (se forslag til delegasjonsreglement i vedlegg 2).
Til tross for at engasjement fra mange er viktig må bredden i deltakelsen nøye vurderes opp mot nytte og tidsbruk. Mange virksomheter har nok erfart at slike prosesser ble for omfattende, kompliserte, tidkrevende og preget av unødvendig mye konflikt. Effektene i form av endret organisatorisk atferd ble ofte små. Jeg vil derfor understreke behovet for nøkternhet når prosedyrene i slike prosesser utformes.
For å sikre engasjement bør menighetens ledelse bruke flere virkemidler enn deltakelse i beslutningsprosessen. Visjoner og strategier bør med jevne mellomrom presenteres gjennom taler, undervisning og gjennom ulike opplegg i smågruppene. En kan neppe gjenta visjoner, strategier og mål for ofte. Iallfall dersom de presenteres med engasjement.
Det er meget stor betydning at pastoren leder strategiprosessen. Dette er både begrunnet ut fra den sentrale stillingen han eller hun bør ha i menigheten, og på bakgrunn av studier som viser at slike prosesser ofte betyr lite for organisasjonen dersom lederen ikke driver den[xvi].
Strategisk analyse
Hvilke fakta?
For å analysere menighetens virksomhet og skape en felles forståelse av situasjonen er det viktig å få fram mest mulig objektive fakta. Gjetning og bruk av følelsene er ikke tilstrekkelig. Kunnskap om situasjonen er en nødvendig forutsetning for å skape ønske om forandringer i menigheten.
Når utviklingen i menighetens aktiviteter analyseres vil det være bruk for en del tall. Jeg mener det vanligvis er nødvendig å konsentrere oppmerksomheten mot følgende forhold[xvii]:
Medlemsskap, frammøte og endringer i disse.
Menighetens sammensetning
Vekstkategorier (omvendelse/frafall, aktivisering/ pasifisering, overflytting, naturlig tilvekst (fødsler og dødsfall))
Antall og sammensetning av ledere og medarbeidere.
Det er dessuten nødvendig å ha en viss innsikt i befolkningssammensetningen i det lokalsamfunn menigheten befinner seg i.
Før jeg går nærmere inn på de enkelte punktene ovenfor, vil jeg nevne at det i slutten av denne boken er gitt et detaljert forslag til hvilken informasjon en menighet bør innhente og oppbevare (vedlegg 5, 6 og 8).
Medlemstall og frammøte
Tall for medlemsskap og frammøte gir et godt grunnlag for å drøfte årsaker til framgang og tilbakegang. Har endring i møte- eller gudstjenesteform, endring i møtetider eller trening i evangelisering gitt flere medlemmer eller større frammøte? Vi kan spesielt lære mye av å studere perioder hvor trenden i en bestemt utvikling ble brutt. Hva skjedde da en langvarig tilbakegang ble snudd til vekst, eller da en vekstperiode stoppet opp?
For Den norske kirke er det av begrenset verdi å studere utviklingen i antall medlemmer. Det samme gjelder til en viss grad for enkelte av de gamle frikirkesamfunnene hvor medlemslistene sier lite om hvor mange aktive det er i menigheten. I slike tilfeller er det av særlig stor betydning å studere tall for gudstjenestedeltakelse og nattverdbesøk for å måle aktiviteten.
I enkelte menigheter er det et vesentlig høyere frammøte på gudstjenester i forbindelse med de store høytidene og bestemte begivenheter. For å få fram endringen i normalframmøte er det nødvendig å holde disse samværene utenfor. Dette er særlig viktig for små menigheter hvor de store høytider og begivenheter gir et kraftig utslag på gjennomsnittet.
Tall for frammøte på de ulike virkegrenene kan gi viktig informasjon om hvordan menighetens tilbud til ulike grupper fungerer. Har det vært en stor tilbakegang i ungdomsgruppa, er det på tide å forandre tilbudet. Spesielt vil dette være nødvendig dersom alderssammensetningen i menigheten ikke skulle tilsi en slik utvikling.
Det kan innvendes at tall for medlemskap og frammøte sier lite om den enkeltes kristenliv. Det er delvis riktig. Problemet kan imidlertid reduseres ved å samle inn tall for deltakelse i aktiviteter som normalt krever en viss modenhet, som deltakelse i bønnesamlinger, antall lederrekrutter, deltakelse i evangeliseringsframstøt o.s.v.
Menighetens sammensetning
Med menighetens sammensetning mener jeg kjønns-, alders- og yrkesfordeling, utdanningsnivå og familiestruktur o.l. Hensikten er å finne ut hvilke (homogene) grupper menigheten består av. Det vil bl.a. gi innsikt i hvilke grupper menigheten vil ha størst mulighet til å nå. Øker gjennomsnittsalderen i menigheten er det et faretruende signal fordi evnen til å nå unge mennesker blir svakere.
Kjennskap til familiestrukturen i menigheten kan gi viktige signaler om hvordan menigheten bør satse. Er det mange voksne enslige medlemmer er det sannsynligvis behov for tiltak rettet mot denne gruppen.
Dersom det er flere gutter enn jenter i menigheten betyr det at evnen til å rekruttere jenter er sterkere enn evnen til å rekruttere gutter. Det kan skape problemer i ungdomsmiljøet. Økt innsats og endring av tilbudene for å nå flere gutter, bør bli resultatet av en slik erkjennelse.
Dersom menigheten består av mennesker med høy utdanning, mens det i menighetens nærmiljø bor mange med lav utdanning, vil menigheten normalt ha problemer med å nå de som bor i dens omgivelser. Tilsvarende vil skje om det bare er nordmenn i menigheten, mens det bor mange innvandrere i nærmiljøet. Menigheten vil da stå i en situasjon hvor evnen til å kommunisere med andre befolkningsgrupper blir utfordret. På mange måter ligner situasjonen på den mange misjonærer står i. Dette må nødvendigvis få store konsekvenser for hvordan arbeidet legges opp.
Betydningen av å ha kunnskap om menighetens sammensetning blir tatt opp igjen i kapittelet om markedsføring av menigheter (kapittel 10).
Vekstkategorier
Tall for ulike vekstkategorier gir nødvendige korrigeringer til bruttotallene for medlemsutvikling og frammøte. Naturlig tilvekst viser hvor stor andel av nye medlemmer som kommer av barnefødsler blant menighetens medlemmer. Korrigerer vi for dødsfall får vi netto naturlig tilvekst.
En stor andel av endringene i medlemstall er overføringer, d.v.s. personer som kommer fra en annen menighet eller flytter til en ny. Endringer i disse tallene gir ikke uttrykk for menighetens bidrag til veksten i Guds rike. Det er derfor viktig å skille ut denne gruppen når en analyserer menighetens situasjon. Tall for omvendelse og frafall gir et bedre uttrykk for veksten i Guds rike og hvordan menigheten når ut til nye mennesker med evangeliet.
I de fleste menigheter er det en stor gruppe passive medlemmer. Å få disse til å delta aktivt i menigheten er et viktig mål. Opplysninger om hvem som er passive og aktive vil derfor være viktig når en analyserer menighetens situasjon.
For å illustrere hvor viktig det er å ha kunnskap om mer enn bruttotall skal vi se på ett eksempel.
Både menighet A og menighet B har hatt en brutto medlemsvekst på to det siste året. I menighet A er seks kommet til tro, mens én er falt fra. Ti medlemmer er overført til andre menigheter. Bare en er kommet til menigheten ved overføring. I menighet B er kun én kommet til tro og en passiv er blitt aktiv. Seks medlemmer er falt fra og fire er passivisert. Årsaken til veksten i menighet B er først og fremst overføringer fra andre menigheter og fødsler blant medlemmene. Selv om begge menighetene har hatt den samme medlemsveksten, er utviklingen i menighet A mye mer positiv enn utviklingen i den andre menigheten. Det bør likevel bemerkes at evnen til å fange opp mennesker som skifter bosted er meget viktig.
Ledere- og medarbeidere
Få menigheter har en sammenhengende og langsiktig opplæring av frivillige medarbeidere. Et virkemiddel for å oppnå dette er å bygge opp et informasjonsregister om ledere og arbeidere. Det vil kunne bidra til en mer bevisst rekruttering av nye ledere og arbeidere til ulike tjenester og det vil kunne gi bakgrunnskap for utforming av hensiktsmessige kurs-/opplæringstilbud. Man vil også få bedre kjennskap til arbeidernes "styrke". På denne bakgrunn har jeg i vedlegg 5 utformet et forslag til hvordan et informasjonsregister for ledere og arbeidere kan integreres i medlemsregisteret.
Nå vil kanskje noen mene at en pastor vil ha nødvendig oversikt over ledere og arbeidere i menigheten sin. Jeg tror imidlertid at menigheten ikke skal være særlig stor før lederen mister denne oversikten. Det kan f.eks. resultere i en ensidig og skjev rekruttering av nye ledere og liten sammenheng i opplæringen. Dessuten skifter menighetene i blant pastor. Uten et informasjonsregister vil det ta svært lang tid før den nye pastoren skaffer seg oversikt, f.eks. over hvem som tidligere har hatt ulike lederverv og gjennomgått ulike opplæringsprogrammer.
Lagring og bearbeiding av data
De siste årene er det utviklet spesialtilpasset programvare til personlige datamaskiner hvor data om menigheten kan lagres. Det finnes en hel rekke ulike amerikanske programmer, men det er også utviklet et par norske. Disse programmene er stort sett enkle å bruke fordi brukeren i liten grad trenger å foreta egne tilpasninger.
Progammene har både ferdiglagede skjermbilder (brukergrensesnitt) for innlegging av data samt ferdigutformede rapporter som f.eks. viser frammøte, alderssammensetning, endringer i medlemstall o.s.v. I vedlegg 8 gis det en kort gjennomgang av de norske programmene som er utviklet for menighetsadministrasjon.
Det er også mulig å bygge opp sitt eget dataregister, men det krever noe mer kunnskap og tid. Nyere programmer er imidlertid forholdsvis enkle å bruke. Når en selv bygger opp registrene kan de tilpasses spesielle behov som menigheten måtte ha.
Økonomi
Jeg nevnte ikke menighetens økonomi blant områdene som menigheten bør samle inn informasjon om. Årsaken til det er at denne typen informasjon alltid kan hentes fra regnskapet.
Tall for menighetens inntekter sier mye om hvor sterk tilhørighet og forpliktelse medlemmene har til menigheten. Givergleden er et barometer på menighetens helsetilstand.
For å gi et korrekt bilde av givertjenesten fra år til år er det viktig å justere for inflasjonen. Prisindeksen i Statistisk årbok kan brukes til dette formålet. Foretas ikke en slik prisjustering får en lett et for positivt bilde av situasjonen. I tillegg bør en skille ut offentlige tilskudd og ekstraordinære gaver som arv når en foretar sammenligning av givertjenesten over flere år.
Befolkning
I tillegg til informasjon om menigheten er det også viktig å ha innsikt i det samfunn som menigheten er plassert i. Hvilke befolkningsgrupper er menigheten omgitt av og hvilke problemer og behov finnes i menighetens nære omgivelser?
Eksempler på forhold menigheten bør ha innsikt i er alderssammensetning, familiestruktur, utdanningsnivå, yrkessammensetning, størrelsen på ulike innvandrergrupper, spesielle sosiale problemer og bruken av ulike fritidstilbud. Alle disse forhold vil gi informasjon om behov og sosiale problemer. F.eks. viser alderssammensetningen om det er bestemte aldersgrupper som det er mange av og som det derfor er et særlig behov for tilbud til (pensjonister, barn e.l.). På tilsvarende måte gir data om familiestrukturen informasjon om behov fordi den bl.a. viser om det er mange enslige, mange ektepar med voksne barn eller mange enslige mødre i et området. Sammen med kjennskap til menighetens sammensetning kan innsikt i slike forhold hjelpe til med å bestemme hvilke grupper menigheten først og fremst bør forsøke å nå.
I kapittel 10 om markedsføring av menigheter er det gitt en grundigere drøfting av kilder til informasjon om lokalsamfunnet og hvilke forhold det er fornuftig å studere.
Eksempel
For å illustre hva en strategisk analyse kan inneholde vil jeg gi to eksempler. Eksemplene er relevant for svært mange menigheter. Bl.a. finner vi i boken Kirkevekst på norsk[xviii] menigheter som er eller har vært i begge de situasjonene som beskrives.
Etter en gjennomgang av medlemsregisteret i menigheten Berøa, ble det påvist at medlemstallet de siste 20 årene hadde gått tilbake med gjennomsnittlig to prosent i året. Tilbakegangen hadde de siste to årene økt til fire prosent. Gjennomsnittsalderen for medlemmene hadde økt med ti år i 20-årsperioden. Menigheten har de siste 5 årene også registrert gudstjenestedeltakelsen. Den har sunket med til sammen 15 prosent i disse årene. Menighetens nyvalgte styremedlem mener dessuten å ha observert at gjennomsnittsalderen på gudstjenestedeltakerne har steget raskere enn gjennomsnittsalderen blant medlemmene. Denne faretruende utviklingen mener han bør føre til en betydelig omlegging av menighetens strategi.
Menigheten Kilden har de siste årene vokst betydelig. Menighetens pastor synes imidlertid at andelen personer som kommer fra aktiv deltakelse i en annen menighet, er for stor. Han bestemmer seg derfor for å gjennomgå medlemsregisteret for å analysere veksten i menigheten. Han finner da at hele 60 av de 70 nye medlemmene de siste to årene kommer fra aktiv deltakelse i andre menigheter.
Disse funnene meddeler han menighetens styre og understreker at noe må gjøres for at menigheten skal nå kirkefremmede. Han tilføyer dessuten at han tror han har en forklaring.
Menigheten har hatt en meget sterk karismatisk profil bl.a. preget av mye lovsang. Dette mener han i første rekke har appellert til kristne som har erfart liten åndelig vekst. Det kan imidlertid ha ført til at innsatsen for evangelisering er redusert og at kirkefremmede har følt møteformen lite relevant.
Bruk av tall?
Drøftingen ovenfor innebærer en anbefaling om å bruke tall bl.a. i tilknytning til strategiske valg i menigheten. Kirkevekstbevegelsen er blitt beskyldt for å være for opptatt av slike mål. Gjennom denne kritikken er det framført mange innvendinger mot bruk av tall.
Det finnes imidlertid en rekke skriftsteder som synes å støtte behovet for å bruke tall i menighetsarbeidet[xix]. Moses blir f.eks. beordret til å telle folket mens de var i Sinai-ørkenen (4.Mos. 1,1-3). Han måtte vite både hvor mange han hadde ansvar for og styrken på arméen sin. Også i Det nye testamentet understrekes betydningen av å bruke tall for å sikre en pastoral omsorg og en effektiv bruk av arbeidskraft. I Lukas (15,3-6) er det en opptelling av sauene som fører til oppdagelse og søk etter den som hadde forsvunnet. Vi får også opplyst eksakt hvor mange som ble sendt ut to og to for å forberede de omliggende landsbyene på besøk av Jesus (Lukas 10). I Apostlenes gjerninger får vi opplyst at det var 120 troende som møttes i Jerusalem (1,15). 3000 ble tillagt menigheten på pinsedagen (2,41) og antallet vokste til 5000 (4,4).
Det eneste stedet i Bibelen hvor det direkte advares mot å en opptelling, er i 1. Krønikerbok (kap. 21). Davids ønske om en folketelling hadde ikke guddommelig støtte. Årsaken til dette synes imidletid å være at Davids motiv var feil. Han var klar og stolt over sin storhet og militære makt. Opptellingen var synd fordi den opphøyde David og fordi han glemte at hans styrke var basert på Herren.
På denne bakgrunn mener jeg at det ikke er bibelsk grunnlag for å hevde at man ikke skal samle inn og analysere fakta om menighetens arbeid.
Eriksen[xx] skiller mellom tre motiver som ligger bak bruken av tall i Bibelen: omsorg, motivering og en riktig bruk av arbeidskraft. Lignelsen om den bortkomne sauen er et eksempel på telling motivert ut fra tanken om omsorg. Josvas beskjed om å telle Israelsfolket etter utgangen fra Egypt (4. Mos. 1-19) for å være sikker på at ingen var omkommet, har også en slik motivering. Også i menighetsarbeidet må vi ha skikkelig oversikt for å kunne drive et effektivt omsorgsarbeid. Hvor mange eldre har ikke blitt glemt etter noen år på aldershjem? Hvor mange har glidd ut av menigheten uten å bli vist omsorg?
Tellingen av de 5000 som ble mettet i ørkenen og de 12 kurvene med mat som ble til overs, er bl.a. eksempler på hvordan tall kan bli brukt til motivering. Det samme synes også å gjelde tellingen av de 153 fiskene som disiplene fikk etter at Jesus hadde bedt dem om å hive garnet ut på den andre siden av båten (Joh. 21,11).
Det er også flere eksempler på at tellinger blir brukt for å fordele arbeidsoppgaver. Jesus sendte f.eks. ut 70 disipler to og to. Moses organiserte folket i grupper på 10, 50, 100 og 1000 og utnevnte ledere for å redusere belastningen på seg selv. Et minstemål av systematikk er også nødvendig for å velge ut personer med gaver tilpasset de ulike tjenestene slik det er beskrevet i 1. Kor. 12 og Ef. 4.
En innvending mot å bruke tall i menighetsarbeidet er at man kan bli for fokusert på resultater. Det er bl.a. hevdet at dette kan føre til mismot blant de trofaste sliterne[xxi]. Det er selvsagt en mulighet. På den andre siden synes det å være vanskelig å skape forandring som tilrettelegger for vekst, uten at man erkjenner den faktiske situasjonen menigheten er i.
En annen innvending er at vi ikke skal bry oss om resultatene, for de skal Gud sørge for[xxii]. Jes. 55,11 brukes gjerne for å støtte opp om dette utsagnet. "Slik er det også med mitt ord,... det vender ikke tomt tilbake til meg, men utfører det jeg vil, og fullfører det jeg sender det til." Jeg tror imidlertid dette utsagnet ikke innebærer at vi ikke skal rette oppmerksomhet mot resultatene. Poenget er snarere at vi kan ha tillit til at noe skal skje når ordet forkynnes. Vi kan ikke skape resultatene. Gud selv sørger for dem.
Det er også hevdet at man ved hele tiden å rette oppmerksomheten mot resultater, kan fristes til å tilpasse budskapet slik at det blir mer "spiselig". Det kan selvfølgelig være en fare. I kapittel 2 ble det understreket at en tilpasning av Bibelens budskap ikke er forenlig med kirkeveksttenkningens teologiske grunnlag. Som jeg også viste i kapittel 2, er det dessuten først og fremst teologisk konservative menigheter som synes å vokse. Det vil vanligvis si de menigheter som har en sterk understrekning av både lov og evangelium.
En fjerde innvending er at vi ved å være opptatt av resultater kan bli svært kortsiktige i våre prioriteringer[xxiii]. Det er selvfølgelig en fare som bør unngås. Men det er også viktig at vi er handlingsorientert. Vi må m.a.o. både ha langsiktige og kortsiktige perspektiver på det vi gjør. De langsiktige prioriteringene vil bl.a. kunne dreie seg om spre budskapet (såmannsarbeid), og å undervise de kristne slik at de blir virksomme og modne disipler. De kortsiktige prioriteringene vil være rettet mot å dra inn "noten" med folk som er mottakelige for budskapet.
Presiser behovene
Det er viktig å understreke at menigheten ikke bør samle inn fakta om alt mulig. Før innsamling av store datamengder settes i gang er det viktig å tenke seg grundig om. På den andre side framgår det også av drøftingen i de foregående avsnitt at tall kan være viktige hjelpemidler for strategiske valg.
Før en bestemmer seg for en omfattende innsamling av data bør en tenke nøye igjennom behovene. Det vil spare menigheten for mye unødvendig arbeid. Den regelmessige tellingen av frammøte bør knyttes til de rutinene menigheten likevel har i hvert møte, f.eks. til oppgavene som menighetstjenerne/ -vertene utfører (velkomsthilsningen ved inngangsdøren, kollektinnsamlingen e.l.).
Sykdommer
I Det nye testamentet er menigheten sammenlignet med en kropp[xxiv]. På samme måte som en kropp kan være fysisk syk kan en menighet være åndelig syk. I kirkevekstlitteraturen er de vanligste sykdommer beskrevet. Kjennskap til disse kan være til hjelp når problemer skal identifiseres og når forslag til forandringer skal utformes. Husk at menigheter kan ha flere sykdommer samtidig[xxv].
Vedlikeholdskompleks kan prege ledere og medlemmer i en menighet. Alt fokus er rettet mot interne forhold, hvordan aktiviteter holdes i gang og hvordan bygninger skal vedlikeholdes. Budsjetteringen er basert på fjoråret og man er mest opptatt av hvordan menigheten skal overleve.
Redsel for å mislykkes: Et symtom på dette er at alle idéer blir møtt med skepsis og negativ kritikk. "Vi har prøvd det før og det lar seg ikke gjennomføre!" Holdningen er utbredt i menigheter som har gått tilbake i mange år. Tilbakegangen rettferdiggjøres gjerne med at kvalitet er viktigere enn kvantitet. For de som betrakter menigheten fra utsiden virker den trøtt og uten nerve.
Manglende troverdighet har menigheten når det er stor avstand mellom hva som blir sagt og hvordan den enkelte lever. Siden menigheter består av mennesker vil det alltid være et viss avstand mellom liv og lære. Det må likevel være et mål å få dette gapet så lite som mulig. Problemet er størst i menigheter hvor spørsmålet om troverdighet ikke reiser og hvor de fleste er fornøyd med seg selv.
Nominalitet: Med nominelle medlemmer menes mennesker som har forlatt et aktivt engasjement i en menighet uten å ha meldt seg ut[xxvi]. En menighet med en stor andel nominelle medlemmer har vanligvis problemer. Årsaken til problemene kan være at ledere og medlemmer mangler overbevisning og at menigheten preges av lunkenhet. Et symptom på dette er at sosialt engasjement prioriteres framfor evangelisering og disippelskap. Dette betyr at menighetens ledere bør følge nøye med på hvor mange som til enhver tid blir passive.
Klikksyndromet: Enkelte menigheter er svært opptatt av sosialt samvær med hverandre. Dette kan utvikles til en ekstrem navlebeskuing hvor menigheten bare interesserer seg for hva som skjer internt. Det er ikke uvanlig at slike menigheter blir så opptatt av fornyelse at det blir en målsetting i seg selv, mens evangelisering i menighetens nærområde bli sekundært. I enkelte menigheter er denne holdningen blitt så ekstrem at målet bare er å overleve til "enden" eller til "den store vekkelsen" kommer.
Ekstrem økumenisme preger noen menigheter. Holdningen er gjerne at vi ikke skal evangelisere før vi kan gjøre det i fellesskap med alle de andre menighetene. Den viktigste begivenheten i året er felleskristelige aksjoner. Problemet er at samarbeid blir viktigere enn å nå ut til mennesker som trenger frelse.
Folkeblindhet medfører at menighetens ledere og medlemmer ikke "ser" alle menneskene rundt dem som trenger frelse. Et vanlig symptom på denne holdningen er at man blir svært opptatt av konkurranse fra andre menigheter og glemmer at over 90 prosent av befolkningen ikke går i noen forsamling. En del menigheter er også blinde for at deres omgivelser de siste årene er blitt flerkulturelle. Et vanlig resultat er at aktiviteter og møter utformes slik at de passer menighetens medlemmer og andre som er vant til å gå på møter.
Overbefolkning er et fenomen som mange ikke oppfatter som et problem. Når de fleste seter er fulle og når det er tett av folk i gangen stopper normalt veksten i en menighet. Det blir vanskelig for nye å få kontakt og mange kan føle seg fremmedgjort. Som vi skal komme tilbake til i kapittel 8, stopper veksten på grunn av dette problemet tidligere enn mange menighetsledere tror.
Forgubbing: Menigheter som ikke vokser blir etter noen år preget av høy gjennomsnittsalder. Dette fører til at menigheten ikke blir i stand til å nå yngre mennesker. For å unngå å komme i en slik situasjon er det viktig at problemet blir oppdaget tidlig og før evnen til å nå nye er redusert for mye.
Et strukturproblem har en menighet når organisasjonsstruktur og beslutningsmyndighet hemmer veksten. Et eksempel på et strukturproblem har vi når en menigheten vokser og fremmedgjøring utvikles. En endring av organisasjonen som sikrer at den enkelte kommer inn i mer intime fellesskap, kan være en løsning på dette problemet. Et annet strukturproblem har vi når beslutninger ikke delegeres og når staben ikke utvides i takt med veksten i organisasjonen. Helst bør organisasjonsstruktur og beslutningsmyndighet endres litt i forkant av utviklingen slik at menigheten er forberedt på vekst (se kapittel 6 og 8).
Lederskapskonflikter: Menigheter som er preget av konflikter i lederskapet får, iallfall på lang sikt, problemer som kan hemme veksten. Det er derfor viktig å løse slike konflikter på et tidlig stadium. Utvikling av formelle rutiner og regler for beslutninger kan forebygge slike konflikter.
Oppsummering
Det er viktig å ha visjoner for menighetsarbeidet. Visjonen kan, om den er en refleksjon av Guds ønsker for menigheten, gi inspirasjon og veiledning i arbeidet med å lede menigheten.
Utviklingen av visjoner kan lett bli begrenset av ubevisste forutsetninger. Identifisering av disse forutsetningene kan være et middel til å frigjøre evnen til å utvikle visjoner.
I strategiprosessen er fokus hvilke virkemidler som er nødvendig for å realisere menighetens visjoner og mål. Den strategiske prosessen bør munne ut i hovedsatsinger, semester- eller årsplaner og årsbudsjett. For bred deltakelse i strategiarbeidet kan gjøre det vanskelig å få til større endringer, mens for få deltakere kan begrense tilgangen på idéer og hindre gjennomføringen. Jeg tror det er for bred deltakelse i strategiarbeidet i mange norske menigheter. Strategiarbeidet bør være en oppgave for menighetens ledelse. Dessuten bør lederne av de ulike virkegrenene trekkes med. Forslag til årsbudsjett og eventuelt semesterplaner kan legges fram for menighetsmøtet. Strategiarbeidet bør ledes av menighetens pastor.
Strategiarbeidet må organiseres, men det bør ikke være for detaljerte og stramme krav til prosedyren. Det bør skrives referater fra møtene. Visjoner, strategier og mål bør formuleres skriftlig og de viktigste konklusjoner, samt budsjett og semesterplaner bør skrives ut.
Bruk av tallbaserte fakta om menigheten bryter ikke med bibelske prinsipper. Fakta er nyttig og nødvendig for valg av strategi. Menigheten bør ha kjennskap til antall medlemmer, møtedeltakelse, naturlig tilvekst, omvendelse og frafall, overflyttinger, pasifisering og aktivisering av medlemmer, antall ledere og arbeidere, samt tall for sammensetningen av ulike sosiale og kulturelle grupper i menigheten. Dessuten bør menigheten ha en viss innsikt i menighetens lokalsamfunn.
En menighet kan som en kropp være syk. Innsikt i de vanligste sykdommene vil være til hjelp når menigheten analyseres og når forslag til forandring utformes.
[i] Christensen 1991 og Jenssen 1993
[ii] 1992 s. 31
[iii] Barna 1992
[iv] Barna 1992, s. 29
[v] George 1993, s. 29.
[vi] Mange av de forholdene som nevnes i dette avsnittet er hentet fra George 1993.
[vii] Assemblies of God
[viii] Larson 1994, s. 78
[ix] Larson 1994, s. 80
[x] Larson 1994
[xi] Reve og Grønhaug 1989
[xii] Leadership 1984, s. 51.
[xiii] Visjon nr. 11 1993.
[xiv] Visjon nr. 11, s. 4.
[xv] Mer presist: hvilken grad av mål-middel-rasjonalitet som anbefales.
[xvi] Kleven m.fl. 1990
[xvii] Gibbs 1992, s. 102 og Pointer, 1984 s. 91-112.
[xviii] Sørensen og Rolfsen, 1992
[xix] Se Gibbs 1992
[xx] 1982
[xxi] Eriksen 1982
[xxii] Eriksen 1982
[xxiii] Eriksen 1982
[xxiv] Rom.. 12.5-6, 1. Kor. 12,12 og 27, Ef. 4.12, Kol.1.18 og 2.19
[xxv] Gjennomgangen av sykdommer er hentet fra The British and Foreign Bible Society (1980). Bruken av begrepet sykdom kan nok diskuteres. Jeg har valgt å bruke begrepet bl.a. fordi det gjør formidlingen av de skisserte problemene lettere.
[xxvi] Betegnelsen nominell brukes vanligvis om alle medlemmene som ikke er aktive i menigheten. Da vil f.eks. alle medlemmene i Den norske kirke som ikke er aktive bli medregnet. Jeg bruker imidlertid begrepet til å betegne de som har vært aktive, men som er falt fra troen eller er blitt passivisert uten at de har meldt seg ut av menigheten.
Comments